Zadaniem Rybactwa jest skoordynowanie czynności mających na celu racjonalne gospodarowanie organizmami wodnymi. Odbywa się to zgodnie z zasadami ekonomii i założeniami ochrony przyrody. Kandydat na ten kierunek Rybactwo powinien interesować się przyrodą, a zwłaszcza jego wodną częścią, a także nowoczesną hodowlą ryb, czyli akwakulturą, biotechnologią chowu i hodowli ryb. Na Rybactwie student nauczy się jak w nowoczesny sposób eksploatować biologiczne zasoby morza, wód śródlądowych, poznaje podstawy prawne funkcjonowania gospodarki rybackiej.
Rybactwo umożliwi też zdobycie niezbędnej wiedzy do założenia hodowli ryb akwariowych, założenia własnej firmy produkcji ryb ozdobnych na rynek polski i europejski lub otworzenia gospodarstwa agroturystyczne z atrakcyjnymi łowiskami dla wędkarzy. Studenci zdobywają interdyscyplinarną wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych i nauk o środowisku wodnym oraz o organizmach roślinnych i zwierzęcych występujących w ekosystemach wodnych i wodno-lądowych. Nabywają umiejętności wykorzystywania tej wiedzy w pracy zawodowej i życiu z zachowaniem zasad prawnych i etycznych. W trakcie studiów na Rybactwie studenci uczą się ocenić stan zdrowotny ryb, poznają techniki połowów i transportu ryb, sposoby zabezpieczenia złowionych ryb, a także podstawy technologii ich przetwórstwa. Program kształcenia obejmuje również zagadnienia chowu i hodowli ryb oraz innych organizmów wodnych, a także oceny jakości środowiska wodnego. Studenci rybactwa poznają prawne i ekonomiczne aspekty gospodarki rybackiej oraz podstawowe zasady ochrony środowiska i zasobów naturalnych. Po studiach: Po ukończeniu kierunku Rybactwo można podjąć pracę w Komisji Rybołówstwa UE, Morskim Instytucie Rybackim, organizacjach pozarządowych, ekologicznych, konsultingowych i doradczych, których działalność jest związana z gospodarką wodami i ich zasobami.
|
|